Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 21/06/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Carmen Vintilă, Marius Vulpe
Titlul articolului: Negocieri la Cotroceni pe schimbarea la faţă a României
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/negocieri-la-cotroceni-pe-schimbarea-la-fata-a-romaniei-934706.html


 

 

Partidele politice şi preşedintele Traian Băsescu se situează pe poziţii ireconciliabile atât în privinţa modificării Constituţie, cât şi în legătură cu noua hartă administrativ-teritorială a ţării.

 

"Consultările de la Cotroceni vor însemna un pas esenţial în discuţiile despre reorganizarea administrativ-teritorială", este de părere vicepreşedintele PDL Sever Voinescu. Rămâne de văzut. Proiectul PDL, susţinut şi de Traian Băsescu, cu privire la reîmpărţirea României în opt judeţe are adversari numeroşi. Nu doar partidele de opoziţie sunt contra, ci şi UDMR, formaţiune membră a arcului guvernamental.

 

La fel de mulţi adversari sunt şi faţă de proiectul de revizuire a Constituţiei. În acest caz, partidelor de opoziţie li s-au alăturat şi judecătorii Curţii Constituţionale care susţin că unele dintre propunerile de revizuire sunt neconstituţionle.

 

O constituţie după chipul lui Ponta şi Antonescu

 

Opoziţia nu vrea să cedeze nici în privinţa revizuirii Constituţiei. USL doreşte ca schimbarea Constituţiei să o facă legislativul instalat după alegerile din 2012. Asta în speranţa că la următorul scrutin, USL îşi va fructifica trendul pozitiv din sondaje, şi va deţine majoritatea în parlament.

 

Din acest motiv, Constituţia revizuită după 2012 şi reorganizare prin prezervarea celor 41 de judeţe actuale şi transformarea celor 8 regiuni de dezvoltare în regiuni administratriv-teritoriale constituie principalele elemente ale mandatului cu care delegaţia USL se va prezenta azi la Cotroceni.

 

"Tema reorganizării administrativ-teritoriale - poziţia USL este clară: noi îi vom spune clar lui Traian Băsescu: nu se desfiinţează judeţele, nu e aceptabilă nicio formă cu opt judeţe mari, nici cu 16 judeţe mari. Lucrurile trebuie să rămână aşa cum sunt", a explicat liderul liberal, Crin Antonescu.

 

PDL se va deplasa la Cotroceni cu un mandat foarte clar: reorganizarea teritorială este o urgenţă, iar soluţia ce urmează să fie adoptată, trebuie acceptată de Coaliţie. Statutul minorităţilor nu va face obiectul discuţiilor de la Cotroceni, susţine liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

 

PDL merge pe cărţile "necesităţii" şi "urgenţei"

 

Vicepreşedintele Sever Voinescu spune că "PDL este deschis şi angajat onest în discuţiile cu UDMR şi cu ceilalţi parteneri pentru a găsi o soluţie comună". Întrebat dacă PDL ia în calcul suspendarea discuţiilor pe reorganizare, aşa cum a propus UDMR, Voinescu a dat de înţeles că nu este acceptabilă o amânare.

 

UDMR, pentru amânare

 

Partenerii udemerişti constituie însă miza consultărilor de la Cotroceni: liderii Uniunii ar vrea ca delicatul subiect al reorganizării să fie amânat măcar un an, până la găsirea unui consens politic, sunt sceptici faţă de şansele de modificare a Constituţiei şi mult mai interesaţi să se vadă cu Statutul minorităţilor adoptat până la finele lui iunie.

 

Nici grupul minorităţilor nu se arată entuziast faţă de propunerile prezidenţiale: vor păstrarea bicameralismului pentru a-şi păstra propria reprezentativitate, un regim constituţional parlamentar, nu prezidenţial.

 

"Este o formulă pe care în mod clar nu o putem accepta. Dacă această organizare ar avea loc ar însemna şi o serie de costuri suplimenatre. De exemplu, anul viitor nu ne-am putea încadra în deficitul bugetar preconizat", a explicat liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

 

Drept urmare, UDMR propune amânarea discuţiei pe această temă pentru o perioadă de şase luni, sau chiar un an. "Cel mai corect ar fi să punem totul într-o paranteză....Putem reveni la această discuţie mai târziu, când avem toate studiile necesare pe această temă", a mai spus Kelemen.

 

"Diavolul" din detalii

 

Grupul minorităţilor are propriile sale temeri legate atât de Constituţie, cât şi de reorganizarea administrativă. Potrivit deputatului Ovidiu Ganţ este de preferat "un sistem parlamentar bicameral unuia format dintr-o singură cameră, un regim parlamentar unuia prezidenţial".

 

"Pentru reorganizare nu avem un proiect în faţă spre deosebire de Constituţie, unde de bine, de rău, există un text. Nu ştim care sunt intenţiile. Pe mine, personal, mă interesează detaliile, ce atribuţii vor avea regiunile, ce competenţe vor fi transmise de la centru. Principial putem discuta, dar mi-e teamă că diavolul stă în detalii" a declarat Ganţ, pentru EVZ. În aceste condiţii e greu de crezut că partidele şi şeful statului vor ajunge la un consens fără concesii majore de ambele părţi.

 

ORARUL CONSULTĂRILOR

 

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL) - Opoziţie sunt invitaţi la ora 14,00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal (PDL), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), şi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale - formaţiuni aflate la guvernare - la ora 16,00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din cinci persoane.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.